ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟ & ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Άσκηση μετά από ολική αρθροπλαστική γόνατος/ισχίου: είναι εφικτή;

Τα ευεργετικά οφέλη της άσκησης στη γενική υγεία του ανθρώπινου οργανισμού αποδεικνύονται καθημερινά με ποικίλες επιστημονικές μελέτες που τεκμηριώνουν την άποψη ότι «η άσκηση είναι φάρμακο», καθώς και τη θετική της επίδραση στην οστική ποιότητα που έχει αντίκτυπο στην καθήλωση και ενσωμάτωση των προθέσεων των αρθροπλαστικών.

Υπάρχουν κίνδυνοι;

Πέρα από τους τραυματικούς κινδύνους, με σοβαρότερη επιπλοκή ένα περιπροθετικό κάταγμα, η συνεχής και κυκλική επίδραση των δυνάμεων στο πολυαιθυλένιο οδηγεί σε βάθος χρόνου αναπόφευκτα στη φθορά του, με τα προϊόντα φθοράς (debris) να ευθύνονται για την έναρξη της οστεόλυσης γύρω από την πρόθεση, την επακόλουθη χαλάρωσή της και ανάγκη αναθεώρησης της ολικής αρθροπλαστικής.

Η υπάρχουσα βιβλιογραφία σε ό,τι αφορά την άσκηση μετά από ολική αρθροπλαστική γόνατος ή ισχίου διαχωρίζει τις αθλητικές δραστηριότητες:

α) σε χαμηλής έντασης, β) σε «δυνητικά» χαμηλής έντασης, γ) σε ενδιάμεσης έντασης και δ) σε υψηλής έντασης.

Χαμηλής έντασης αθλητικές δραστηριότητες

Εδώ υπάγονται αθλητικές δραστηριότητες όπως η κολύμβηση, το περπάτημα, το στατικό ποδήλατο και τα ¨ελλειπτικά¨ μηχανήματα άσκησης. Είναι μορφές άσκησης που γενικά συστήνονται στους ασθενείς μετά από αρθροπλαστική και οι οποίες εστιάζουν στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, στη διατήρηση καλής φυσικής κατάστασης και ευλυγισίας.

«Δυνητικά» χαμηλής έντασης δραστηριότητες

Στην κατηγορία αυτή αναφέρονται ενδεικτικά τα ακόλουθα αθλήματα: το ποδήλατο δρόμου, οι χιονοδρομίες αντοχής, το γρήγορο βάδην, ο χορός, η γυμναστική ¨πιλάτες¨, η κωπηλασία. Η προϋπόθεση για την ενασχόληση με τα παραπάνω είναι η καλή ισορροπία και ιδιοδεκτικότητα του ασθενούς, ενώ δίνεται έμφαση στη διενέργεια πολλών επαναλήψεων με χαμηλή έως ελάχιστη αντίσταση. Συστήνεται τακτική παρακολούθηση του ατόμου από τον χειρουργό.

Ενδιάμεσης έντασης αθλητικές δραστηριότητες

Η αντισφαίριση, οι χιονοδρομίες πλαγιάς (downhill-skiing, snowboard), η γυμναστική με βάρη, η παγοδρομία και η αεροβική άσκηση ήπιας έντασης μπορούν να επιτραπούν εξατομικευμένα σε άτομα με αρθροπλαστική που έχουν προηγούμενη εμπειρία στο συγκεκριμένο άθλημα και πολύ καλή φυσική κατάσταση.

Υψηλής έντασης αθλητικές δραστηριότητες

Τα περισσότερα αθλήματα με μπάλα, το τρέξιμο, η αναρρίχηση, η αεροβική άσκηση υψηλής έντασης καθώς και τα αθλήματα επαφής (πολεμικές τέχνες, πυγμαχία) ενέχουν μεγαλύτερους κινδύνους τραυματισμού και δυνητικά μπορεί να οδηγήσουν σε ταχύτερη φθορά και ανάγκη αναθεώρησης της ολικής αρθροπλαστικής.

Σε κάθε περίπτωση το είδος της άσκησης θα πρέπει να εξατομικεύεται και ο ασθενής να ακολουθεί τις οδηγίες του χειρουργού του.

You might be interested in …

Είμαστε εδώ να σας βοηθήσουμε

Θα χαρούμε να έρθετε σε επικοινωνία μαζί μας
Επικοινωνήστε μαζί μας