ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟ & ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Αναβολικά, στεροειδή; Όχι ευχαριστώ!

Γιατί λέμε ¨ΟΧΙ¨στη χρήση τους;

Υπάρχουν αθλητές που λαμβάνουν αναβολικά στεροειδή – συνθετικές ορμόνες για να αυξήσουν τη μυϊκή τους μάζα – με απώτερο στόχο να βελτιώσουν τις αθλητικές τους επιδόσεις. Άλλοι, ιδίως έφηβοι και νεαροί ενήλικες κάνουν χρήση αυτών των φαρμάκων στοχεύοντας σε μια καλύτερη εξωτερική εμφάνιση. Παρότι τα αναβολικά αυξάνουν τον μυϊκό όγκο και βελτιώνουν την αθλητική επίδοση, οι κίνδυνοι για την υγεία είναι υπαρκτοί και σημαντικοί.


7 λόγοι για να αποφύγεις τη χρήση αναβολικών στεροειδών:

1) Αν είσαι άνδρας, τα αναβολικά μπορεί να σου προκαλέσουν:

  • Ακμή            
  • Τριχόπτωση
  • Συρρίκνωση των όρχεων
  • Σοβαρές βλάβες στο ήπαρ ή στο μυοκάρδιο

2) Αν είσαι γυναίκα πρέπει να ξέρεις ότι μπορεί να έχεις:

  • Αύξηση τριχοφυΐας στο πρόσωπο
  • Βαθιά φωνή
  • Ακανόνιστους κύκλους περιόδου
  • Σοβαρές βλάβες στο ήπαρ ή στο μυοκάρδιο

3) Αν βρίσκεσαι στην ανάπτυξη, τα αναβολικά μπορεί να την σταματήσουν.

4) Πειράματα σε ζώα έχουν δείξει ότι τα αναβολικά μπορεί να εξασθενίσουν τους τένοντες. Οι μύες προσφύονται στα οστά μέσω των τενόντων.

5) Η συνήθεια στη χρήση στεροειδών δύσκολα ¨σπάει¨, καθώς η διατήρηση του νέου μυϊκού όγκου απαιτεί τη λήψη τους.

6) Τα αναβολικά στεροειδή μπορεί να σε κάνουν ευερέθιστο κι επιθετικό, ακόμη και με τους ανθρώπους που αγαπάς, έχοντας αρνητικό κοινωνικό αντίκτυπο.

7) Όταν σταματήσεις τα αναβολικά μπορεί να εμφανίσεις κατάθλιψη. Πολλοί πρώην καταχραστές αναβολικών φαρμάκων περιγράφουν απόπειρες αυτοκτονίας.


Ένα άσχημο αποτέλεσμα

Πέρα από τους σοβαρούς κινδύνους υγείας, η χρήση αναβολικών στεροειδών είναι απαγορευμένη από τις αθλητικές ομοσπονδίες, επιφέρει αυστηρές ποινές  κι αποτελεί σαφώς ένα μελανό στίγμα στην καριέρα του αθλητή. Για τους ερασιτεχνικά ασχολούμενους με τον αθλητισμό, μεγάλη προσοχή χρειάζεται στα συμπληρώματα διατροφής, τόσο στην περιεκτικότητα των συστατικών όσο και στο αν αυτά είναι εγκεκριμένα από κάποιο ανεξάρτητο φαρμακευτικό οργανισμό.

Αν, λοιπόν, σκέφτεσαι να πάρεις αναβολικά σκέψου το ξανά. Τα αποτελέσματα της χρήσης τους είναι πρόσκαιρα, ενώ οι επιπτώσεις στην υγεία, δυστυχώς, αρκετές φορές ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΕΣ!

You might be interested in …

Είμαστε εδώ να σας βοηθήσουμε

Θα χαρούμε να έρθετε σε επικοινωνία μαζί μας
Επικοινωνήστε μαζί μας