ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟ & ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Στις μέρες μας, με το προσδόκιμο ζωής να έχει αυξηθεί σημαντικά, όλο και περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να διατηρήσουν ένα δραστήριο τρόπο ζωής συμμετέχοντας σε διάφορες δραστηριότητες.  

Από την άλλη μεριά, η ολοένα και συχνότερη εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας του γόνατος και του ισχίου (πιο σπάνια του ώμου) και ο πόνος που τη συνοδεύει, οδηγούν τους ασθενείς σε καθιστική ζωή με μείωση της φυσικής δραστηριότητας, της αντοχής και μυϊκής τους δύναμης αυξάνοντας τον κίνδυνο παχυσαρκίας και σαρκοπενίας.  

Τα ευεργετικά οφέλη της άσκησης στη γενική υγεία του ανθρώπινου οργανισμού αποδεικνύονται καθημερινά με ποικίλες επιστημονικές μελέτες που τεκμηριώνουν την άποψη ότι «η άσκηση είναι φάρμακο», καθώς και τη θετική της επίδραση στην οστική ποιότητα και αντοχή η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην καθήλωση κι ενσωμάτωση των προθέσεων των αρθροπλαστικών. 

Τι είναι η ολική αρθροπλαστική μιας άρθρωσης; 

Η ολική αρθροπλαστική είναι μία ανοικτή χειρουργική επέμβαση κατά την οποία και τα δύο μέρη μιας άρθρωσης που έχουν σημαντικές αλλοιώσεις φθοράς αντικαθίστανται από τεχνητές κατασκευές οι οποίες ονομάζονται προθέσεις

Πρόκειται για μία επέμβαση η οποία μετά από κατάλληλο προεγχειρητικό σχεδιασμό πραγματοποιείται με σκοπό: 
  • να ανακουφίσει τους ασθενείς από τον πόνο 
  • να βελτιώσει τη κινητικότητά τους 
  • να αποκαταστήσει την παραμόρφωση διορθώνοντας τον άξονα ενός σκέλους 
  • να παρέχει εν τέλει την ποιότητα ζωής που επιζητά ο κάθε ασθενής σε ό,τι αφορά την καθημερινότητα και τις δραστηριότητες του. 

Ολική αρθροπλαστική μιας άρθρωσης διενεργείται για να αντιμετωπισθούν οι ακόλουθες παθήσεις: 

  • Οστεοαρθρίτιδα προχωρημένου σταδίου
  • Μετατραυματική αρθρίτιδα ως αποτέλεσμα τραυματισμού – ενδαρθρικού κατάγματος 
  • Αρθροπάθεια του ώμου κατόπιν χρόνιας ανεπάρκειας του τενόντιου στροφικού πετάλου
  • Ρευματοειδής αρθρίτιδα 
  • Οστεονέκρωση τμήματος μιας άρθρωσης 

Οι σύγχρονες αρθροπλαστικές αποτελούνται από δύο ή περισσότερα μέρη. Ένα από τα κύρια μέρη είναι το μεταλλικό στέλεχος, το οποίο ανάλογα με το είδος αρθροπλαστικής κατασκευάζεται από ειδικά κράματα μετάλλων φιλικά προς τον ανθρώπινο οργανισμό. Το άλλο κύριο μέρος είναι η πρόθεση του πολυαιθυλενίου, η οποία έχει υποστεί ειδική κατασκευή και επεξεργασία, ώστε να είναι ανθεκτική και να φθείρεται όσο το δυνατόν λιγότερο. Τα ζεύγη επαφής που προκύπτουν από τις δύο προθέσεις είναι μέταλλο – πολυαιθυλένιο και για την ολική αρθροπλαστική του ισχίου μπορεί να τοποθετηθεί στο μηριαίο στέλεχος κεραμική κεφαλή σε επαφή με το πολυαιθυλένιο. 

Στις παραπάνω εικόνες τα βασικά μέρη μιας πρωτογενούς ολικής αρθροπλαστικής γόνατος.


Η καθήλωση των προθέσεων στο οστό επιτυγχάνεται με διάφορους τρόπους όπως π.χ. δια ενσφηνώσεως (press fit), με ειδικό ορθοπαιδικό ακρυλικό τσιμέντο και με βίδες. 

Μία σωστά διενεργηθείσα αρθροπλαστική έχει διάρκεια αντοχής πάνω από 20 χρόνια. Σε κάποιες περιπτώσεις με την πάροδο των ετών, τα μικροσκοπικά προϊόντα φθοράς (debris) από την τριβή των προθέσεων μπορεί να προκαλέσουν οστεόλυση, με επακόλουθη χαλάρωση της ολικής αρθροπλαστικής και ανάγκη αναθεώρησής της.

Στις μέρες μας πλέον η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται με ελάχιστη απώλεια αίματος, οι ασθενείς κινητοποιούνται άμεσα μέσα σε λίγες ώρες από το χειρουργείο και λαμβάνουν εξιτήριο μετά από ολιγοήμερη νοσηλεία 3-4 ημερών και αφού κρίνει ο χειρουργός ότι είναι απόλυτα ασφαλείς να επιστρέψουν στην οικία τους.  

Η μετεγχειρητική αποκατάσταση περιλαμβάνει την προοδευτικά αυξανόμενη κινητοποίηση του ασθενούς, αρχικά εντός του σπιτιού, ενδεχομένως με κάποιο βοήθημα π.χ. τραπεζοειδή βακτηρία και ειδικές ασκήσεις ενδυνάμωσης του χειρουργημένου σκέλους.

Η αφαίρεση των ραμμάτων πραγματοποιείται τη 14η μετεγχειρητική ημέρα. 

Στην ενότητα της αρθρογραφίας μπορείτε να βρείτε σημαντικές πληροφορίες που αφορούν την άσκηση μετά από ολική αρθροπλαστική και ποιες δραστηριότητες είναι κατάλληλες μετά από μία τέτοια επέμβαση.

Είμαστε εδώ να σας βοηθήσουμε

Θα χαρούμε να έρθετε σε επικοινωνία μαζί μας
Επικοινωνήστε μαζί μας