ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟ & ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου γόνατος

Πρόκειται για μία από τις συχνότερες αθλητικές κακώσεις κυρίως σε αθλήματα που περιλαμβάνουν επιταχύνσεις – επιβραδύνσεις, απότομες αλλαγές κατεύθυνσης, άλματα – προσγειώσεις. Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος προσφέρει προσθιοπίσθια, αλλά και στροφική σταθερότητα στο γόνατο. Η ρήξη του αλλάζει τη συνδεσμική ισορροπία της άρθρωσης του γόνατος και η επακόλουθη αστάθεια προκαλεί αυξημένη επιβάρυνση στους μηνίσκους και στον αρθρικό χόνδρο. Το γεγονός αυτό μπορεί να έχει ως συνέπεια ρήξεις στους μηνίσκους και χόνδρινες βλάβες, οι οποίες με τη σειρά τους αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης πρώιμης οστεοαρθρίτιδας. 

Κατά την αρθροσκοπική συνδεσμοπλαστική του πρόσθιου χιαστού πραγματοποιείται ανακατασκευή του συνδέσμου από τενόντιο μόσχευμα, που λαμβάνεται από τον ίδιο τον ασθενή. Εισερχόμενο στην άρθρωση, μέσω οστικών σηράγγων στην κνήμη και στο μηριαίο, το μόσχευμα αντικαθιστά το σύνδεσμο στα ανατομικά σημεία πρόσφυσης αυτού. Ακολουθεί σταθεροποίηση του μοσχεύματος με διάφορες τεχνικές με στόχο την τελική ενσωμάτωσή του στο οστό σε μερικούς μήνες.

Ο μέσος χρόνος μέχρι την επάνοδο στην αγωνιστική δραστηριότητα εξαρτάται από τον τύπο του αγωνίσματος και κυμαίνεται περί τους 9-12 μήνες. Ο ασθενής θα πρέπει να έχει ακολουθήσει αυστηρό εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης ανάλογα με το είδος του αθλήματος πριν την επάνοδό του σε πλήρεις ρυθμούς προπονήσεων και αγωνιστικών υποχρεώσεων. 

You might be interested in …

Είμαστε εδώ να σας βοηθήσουμε

Θα χαρούμε να έρθετε σε επικοινωνία μαζί μας
Επικοινωνήστε μαζί μας